De stad Budapest // vervoer, bezienswaardigheden, Sziget-festival

Budapest, ook wel Boedapest genoemd, is de grootste stad en ook de hoofdstad van Hongarije. Met 1,7 miljoen inwoners is het de 9e stad van de Europese Unie. De stad is in 1873 samengevoegd uit de steden Buda en Pest. De rivier de Donau stroomt tussen de oorspronkelijk onafhankelijke steden in. Ieder jaar komen er 4 miljoen toeristen naar de hoofdstad van Hongarije toe en het is daarmee een belangrijke toeristische trekpleister voor het voormalig Oostblok land. Het troeft hiermee zelfs steden als Berlijn en Praag af.

Bezienswaardigheden in Budapest

Net als in elke oude stad zijn er ook in Budapest een hoop bezienswaardigheden te zien. De bekendste is het Burchtpaleis. Het 13e eeuwse paleis staat aan de Donau en is met een prachtige tuin zeker de moeite waard om te bekijken. Het paleis staat op een heuvel, waardoor het Burchtpaleis ook nog eens een prachtig uitzicht op de stad biedt. Je kunt vanaf hier ook de kettingbrug zien.

De kettingbrug is de oudste brug over de Donau. De brug dateert uit 1849 en is in 1945 door de Duitsers opgeblazen om de Russische opmars te vertragen. In 1949 werd hij in ere hersteld en precies 100 jaar later weer geopend. De 330 meter lange brug verbindt Boeda met Pest, en is dus een essentieel verkeersknooppunt in Budapest.

Een ander bekend bouwwerk is het Vissersbastion. Het staat op een heuvel langs de Donau en wordt ook door het uitzicht goed bezocht. Het neoromaanse Vissersbastion zelf is ook prachtig. Waarom het de naam Vissersbastion draagt weet niemand precies, waarschijnlijk omdat de vissers aan de voet van de heuvel woonden en er een vismarkt hadden.

Vervoer in Budapest

Budapest is de hoofdstad van Hongarije, en daarom ook het centrum van Hongarije. Binnen Hongarije geldt de regel; alle grote wegen leiden naar Budapest. Autosnelweg M1, M2, M3, M5, M6, M7 starten vanaf Budapest en de M0 is de ring om Budapest.

Binnen Budapest rijden er 4 metrolijnen, 4 voorstadlijnen, tientallen tramlijnen, nog meer buslijnen en 14 trolleybuslijnen. Verder is er ook een tandradbaan, een stoeltjeslift en een kabeltrein die de heuvels van Boeda met de stad verbinden. Ook ’s nachts is het openbaar vervoer in Budapest prima geregeld. Er zicht meerdere nachtbussen die de hele nacht iedere 30 minuten rijden, en tram 6 rijdt 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Budapest is ook de stad met de oudste metrolijn van Europa.

Belangrijke treinstations zijn Budapest-Keleti en Budapest-Nyugati. De ontwerper hiervan is Gustave Eiffel. Ook Deli Pályaudvar is erg belangrijk.

Sziget-festival

Op het Óbuda-eiland in de stad Budapest wordt ieder jaar het Sziget-festival gehouden. Zo’n half miljoen mensen komen er in de zeven dagen dat het festival gehouden wordt op af. Meestal gebeurt het allemaal in de eerste week van augustus. Wereldartiesten zoals Robbie Williams, Major Lazer, David Guetta, Hardwell, Calvin Harris, Avicii, Martin Garrix, Blur en Snoop Dogg hebben er de afgelopen jaren opgetreden.

Eten in Budapest

Als je van lekker eten houdt dan ben je in Budapest op je plaats. Naast alle verschillende lokale Hongaarse maaltijden is Budapest op culinair gebied multicultureel onderlegt. Je kunt zoal kiezen uit Italiaans, Thais, Mexicaans, Spaans of Frans. Echte Hongaarse eetgewoontes zijn: veel vlees (als je vlees bestelt), goulashsoep, lokale vissoep en veel verschillende soorten kaas. De Hongaren hebben veel verschillende soorten gerechten en misschien is het wel eens een goed idee om er gewoon wat te proberen. Lijkt jou dat niet zo’n goed idee? Dan kun je ook veilig iets uit de Italiaanse keuken kiezen. Want één ding is zeker in Budapest, lekker eten is nooit ver weg.